Bobath therapie - Neuro Developmental Treatment (NDT)

Karolien haar specialisatie in de kinesitherapie is vooral gericht op de behandeling van baby's en kinderen met een motorische achterstand. Haar liefde om te werken met kinderen is de drijfveer in haar specialisaties en bijscholingen.

Quote links Juist aanleren is makkelijker dan foute handelingen afleren! Quote rechts

Het NDT-concept stamt oorspronkelijk uit Engeland. Het echtpaar dr. Karl Bobath (neuroloog) en Bertha Bobath Wikipedia (kinesitherapeut) hebben aan het eind van de Tweede Wereldoorlog baanbrekend werk verricht met betrekking tot het behandelen van kinderen en volwassenen met een hersenletsel (CP). Zij waren de eersten die zich niet zomaar neerlegden bij het onherstelbare van een hersenletsel. De behandeling baseerde zich op het feit dat spasticiteit (een vorm van stijfheid in de bewegingen) of de verhoogde tonus, geen onomkeerbaar fenomeen was, maar modificeerbaar.

Bobath- therapie is een wereldwijd bekend - en toegepast behandelconcept. Bobath- therapeuten werken met kinderen met zeer uiteenlopende problemen. Bepaalde kinderen vertonen een vertraagde neuro-motorische ontwikkeling, al dan niet geassocieerd met cerebrale parese. Andere kinderen vertonen een lichte en voorbijgaande dysharmonische neuro-motorische ontwikkeling.

Bobath-therapie is in eerste instantie een therapie die streeft naar het normaliseren van de tonus/ spierspanning. Dikwijls is de tonus te hoog of te laag. Door bepaalde technieken toe te passen proberen we de juiste spanning te creëren om nadien een beter houdingsmechanisme uit te lokken. Hierdoor kan het kind het gevoel van de beweging op een betere manier ervaren en daardoor meer harmonieuze en aangepaste bewegingspatronen leren kennen, onder andere de opricht-, evenwicht- en steunreacties. Het is het herhalen van deze ervaring die het kind de mogelijkheid geeft een betere controle te ontwikkelen over houding en beweging en daardoor geleidelijk meer functioneel te zijn in zijn omgeving.

Voorbeelden van de met Bobath te behandelen indicaties zijn:

Meer informatie rond de BOBATH-therapie kan u vinden op de website van de Bobath-vereniging: www.Bobath.be Hyperlink icon.

Contactgegevens

Kinesitherapeuten

Marina Bex

Telefoon icon +32 (0) 476 36 24 60

Karolien De Backer

Telefoon icon +32 (0) 476 41 54 89

Praktijkgegevens

CVBA Kine Balans

Sint-Maartenplein 54

3512 Stevoort

O. Nr. 0553.806.652

Mail Icon

Openingstijden

Op afspraak

Van maandag tot vrijdag.

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten.

Huisbezoek mogelijk.